festetics és a zombik támadása

fél éve profi kezekben van a keszthelyi kastélymúzeum (legalábbis a székfoglalójában ezt ígérte az alpolgármester). a zirci agronómus igazgató októberi beszámolója szerint nyár végéig többen jártak ott, mint 2010-ben összesen (bár hogy mennyivel, nem árulta el. de az is igaz, a tavalyi benticipős turisták számáról is két különböző adat létezik... míg a hvg egyik októberi számában megjelent nefmi-s forrás szerint 285 ezren jártak nálunk, addig a kastély/czoma saját bevallása szerint 320 ezren voltak itt 2010-ben), lett új honlap (ami a dizájnját és tartalmát illeti 2011-ben több mint ciki kevés, ráadásul angolul és németül továbbra sem érhető el - bár a beszámoló szerint már készen van), külön pénzért pedig meg lehet nézni a kastély tornyát, amit eddig nem lehetett. amivel viszont pálinkás végképp bekerülhet a dilettáns városvezetők és múzeumigazgatók könyvébe: megcserélné a festetics-szobrokat. legalábbis egy civil kezdeményezés mögé bújna mellé állna az alpolgármester (a testületi összefoglaló linkjén a video nem érhető el), eredménytől függetlenül már a felvetésért is gratulálunk.

festetics györgy kastély előtti szobra sok-sok évig állt a fő téren (pontosan 1945-ig, bár a város/térség turisztikai irodájának honlapja máshogy emlékezik). a szobor méltatlan eltávolítása, majd rendszerváltás utáni visszahelyezésének gondolata és szándéka valóban szimbólummá vált: a felelőtlen, értékromboló és maradi politikát elutasító gondolkodás szimbóluma. 1990 óta a mindenkori városvezetés és a mindenkori czoma közti izmozást rendre a májusban kiebrudalt kastélyfőnök nyerte: festetics maradt a kastélya előtt.

szinte lényegtelen, melyik vezetés akarta, melyik terveztette, vagy melyik leplezte le festetics ülőszobrát, az újkori városarculat (ha egyáltalán létezik ilyen) egyik legkedvesebb, legszerethetőbb és legnépszerűbb eleme lett az üldögélő gróf szobra. ezt az a rengeteg fotó mondatja és támasztja alá, amelyet 2006 óta turisták százai, ezrei készítettek a georgikon alapítója mellé vagy éppen ölébe ülve. és most ezt a turisztikai attrakciót szüntetné meg a kastélyvezető alpolgármester egy civil egyesület torz ötletét felkarolva.

mert a hír igaz: egy helyi egyesület közvéleménykutatást szervez, hogy megcseréljék a fő téren ülő és a kastély előtt álló festetics-szobrokat. úgy tűnik, a tarlósistváni, tartalom nélküli, ámde szimbólumcserében gazdag politika hozzánk is megérkezett. ha egy, a város érdekeit szem előtt tartó tömörülés szerint a legfőbb, keszthelyt építő megmozdulás egy magától jól működő valamit tönkretenni, akkor itt egyes civil fejekben is gondok vannak.

no, de vissza a kastélyba, annak is válságmenedzser urához, aki talán ha egy picikét felelősebb gondolkodású lenne, egy picikét jobb szakember benyomását keltené és egy picikét lokálpatriótább volna, nem akarna teret és támogatást adni a civilek abszolút indokolatlan, értelmetlen és minden szakmaiságot nélkülöző kezdeményezésének.

igaz, hogyan is remélhetnénk szebbet és jobbat attól a vezetőtől,...

- aki városmarketing tapasztalatok helyett rózsaszín drágaköveket gyűjt törpjeinek (és mindez bárki számára jól látható),

- aki lehet, merész, vagy épp karcsú ötleteit egy nemrég elkezdett kastélyépítő játékból szerzi,

 

 

 

 

 

 

 

 

- vagy a kastély menedzselése közben zombitámadástól tartva házának tetejét erősítgeti facebookon.

 

 

 

 

 

 

az eddigi eredmények még nem feltétlenül bizonyítják kinevezésének jogosságát, sem a fapados honlap, sem  a megnyitott torony, de még a vastagnak láttatott kastélymarketing sem. ahogyan a szoborcsere lehetőségének felkarolása is inkább rombolni fog, mintsem várost és kastélyt építeni. hogy még milyen 6 hónapra számíthatunk? az alpolgármester kastélyigazgatói beszámolójában így vallott önmaga és képviselőtársai előtt a jövőről:

"céljaim között szerepel, hogy irányításom alatt a helikon kastélymúzeum közhasznú nonprofit kft. tevékenysége az eredményorientáltság, a hatékonyság és a koncentrált működés alapelvei mentén megújuljon, élénküljön mind a külföldi, mind pedig a hazai vendégforgalom és ezáltal növekedjenek a város turisztikai bevételei.

a kastélymúzeum sok kiaknázatlan lehetőséggel rendelkezik. Az erősödő piaci verseny, a globális gazdasági környezet és a gyorsan változó információs technológia azonban az eddigiektől eltérő management szakmai tevékenységet tesz szükségessé. a kihívásokra gyorsan és szakszerűen, megfelelő gazdaságossági döntések meghozatalával kell reagálni.

konkrét jövőbeni terveim között a teljesség igénye nélkül, címszavakban az alábbi további fejlesztések, intézkedések szerepelnek: a vadászati gyűjtemény anyagának bővítése, a pálmaház megnyitása a nagyközönség előtt, két nagy időszakos tárlat megnyitása (amelyről jelenleg még folynak az egyeztetések), pályázati erőforrások kihasználásával nagyszabású fejlesztések (amazon épületének felújítása, parkrekonstrukció, játék és kalandpark kisvasúttal, stb.), új attrakciók és szolgáltatások (pl. gyermekprogramok, SZÉP-kártya elfogadás, stb.), összehangolt marketingakciók, együttműködések kiszélesítése, a kastély látogatóbarátabbá, a kiállítások interaktívvá tétele."

bár az egész nem több mint egyszerű bullshit, marketinges blabla és ötletközhely-gyűjtemény, legyünk optimisták. higgyük el, ez tényleg így lesz, beindul a kastély, beindul a város. feltéve, ha lesz elég rózsaszínű drágakő és sikerül visszaverni a zombik támadását.

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása