az egymilliárd forintos hiány és még valami

manapság divatos évet értékelni. teszik ezt azért is, mert korábban megszokták, teszik ezt akkor is, ha nincs mit értékelni és teszik ezt úgy is, hogy éppen csak a lényeg marad ki. a blog évérteklése következik, kicsit túlrúgva 2011-en és továbbmutatva 2012-nél. sem örömódatenger, sem telebaráti pezsgőkoccintás nem lesz most, az a lakájsajtó sajátja. minden, ami a monitor magazinból, a keszthelyi tévéből és az újévi polgármesteri értékelésből kimaradt.

készül az új városközpont (nevezzük inkább csak főtérnek), megújul a parti sétány, épül majd egy modern buszpályaudvar is, már régóta kész az új tornaterem, a tanuszoda és a műfüves focipálya, számos kultúresemény közül választhatunk tavasztól őszig, impozáns a kastélyunk, csodálatos a balatonunk, karnyújtásnyira van a hévízi-tó, akkor mégis mi a baj keszthellyel? mi a baj a keszthelyiekkel? mivel van a baj? mert hogy baj van, az biztos.

többször megkaptam már, miért nincsenek pozitív posztjaim, miért nem írok arról, miért szeretem keszthelyt, mi a jó a városban. de hát ezek pont azok, éppen arról írok. ha nem szeretném keszthelyt, akkor nem érdekelne a rendes igazság a történések mögött, nem érdekelne, mit csinálnak dilettáns városvezetőink városfejlesztés címszó alatt és boldogan olvasnám a csak szépre és jóra emlékező városi sajtó hozsannáit. de nem. mert nem szeretheti a városát az, akit nem érdekel, honnan lesz pénz a fő tér felújítására, ha már így is százmilliós hiányt tol maga előtt évről évre a város. nem szeretheti a városát az, aki tétlenül nézi, hogyan adósodik el hosszú évekre keszthely, amellyel magával rántja az itt élőket és ellehetetleníti az itt dolgozókat. nem szeretheti a városát az, akit nem érdekel, hogy a város kasszájából évek óta folynak ki a 100 ezer forintok a pártos és baráti cégeknek, a haver egyesületeknek és a kedvelt egyházaknak. meg amúgy is, hogyan szeretheti az a városát, aki beletörődik, hogy a remek adottságokkal bíró keszthely kispajtásnak tűnik a balatoni és más, itthoni párezres települések mellett. úgyhogy azért írtam ilyen posztokat, mert szeretem keszthelyt. talán jobban is, mint kellene. mert nem esne nehezemre arról írni, milyen egyszerű, ám mégis látványos attrakcióval lehetne igazán nagyot dobni a város pocsék arculatán, szegényes turisztikai kínálatán, pangó helyi életén. sőt, ezen írások, ötletek, tervek ugrásra, kattintásra készen állnak, csakhogy... csakhogy ez így túl könnyű és túl egyszerű lenne a jelenlegi városvezetésnek. disznóknak meg nem szívesen szór gyöngyöt az ember, akkor sem, ha szereti a cigánypecsenyét és akkor sem, ha csak nézni szereti a dagonyázásukat.

hiába nevelt ki magából számtalan tehetséges fiatalt az elmúlt 20 évben a város, megtartani szinte alig tudott közülük. pedig ha nem is minden, de sokan maradtak volna. és akkor keszthely sem itt tartana. lehet példálózni a megépült bevásárlóparkokkal és azok véges munkahelyteremtő erejével. de sem a helyi egyetem, sem középiskoláink továbbtanuló legjobbjainak nem kihívás és alternatíva, ha egy butikban vagy lángossütőben kell tehetségüket és tudásukat elfecsérelni. lehet példálózni gyengén megírt pr-beszédekben, hogy mennyire fontosak a fiataljaink, de egy bursa ösztöndíjjal és üres szavakkal nem lehet világot megváltani. fiataloknak jövőképet, megélhetést, biztonságot még úgysem.

bár a mostani ténfergésért a rendszerváltás óta valamennyi vezetés sáros. a lókolbászokon már nem lehet az elmaradt derbigyőzelmeket számonkérni, hajtani csak a pályán lévő lovakat lehet. a város adósságának eszetlen növelésében, az erőn felüli látványberuházások hajszolásában és a kiskirályságuk kiépítésében elsősorban a lassan 10 éve - először ellenzékben, majd hatalmon lévő - városvezetőink a felelősek. bár azon is el lehetne polemizálgatni, miért nincsenek jobbak, miért nincsenek mások, akikre számítani lehet, akiket választani lehet keszthelyen, keszthelyért, mintsem azokat, akik csak egy szűk kör, a saját körük érdekeit képviselik. hiába készítenek látványos kampányfilmet a választásokra hangolva, azért köszönjük, nem veszünk be mindent, amit a tévének, a rádiónak és a monitornak meg kell énekelnie. mert a nagy szavak mantrázása közben csak a lényeg nem sikerül: nem vagyunk egy jól prosperáló, európai hírű turisztikai hely, nem vagyunk a balaton központja. és nem vagyunk olyan hely, ahol egész évben buzog a kultúra, és ahol nem csak a jóidőben kell bízni, mert amúgy nincs mit csinálni. csak reménykedni. vagy már azt sem.

mert...

- azt mondják elkészült a tanuszoda, igaz, kicsit kicsi, de a miénk. erre azt mondom, a nevetségesen kedvezményes belépő veszteségessé teszi a tanuszodát. ha már most nem az. azt a tanuszodát, amelynek a fűtését már a tervezéskor elszúrták, mert az ámk rendszere nem bírja azt el. nem hiába pályáznának napkollektorokra a városházán.

- azt mondják, van mozgás háza, végre lett rendes tornaterme a vajdásoknak. erre azt mondom, eltüntettek egy kulthelyet a városból, keszthely patinás moziját. hévíz köszönte szépen e gesztust, és kihasználta a ziccert, övék az ország egyik leglátogatottabb mozija.

- azt mondják, van mozgás háza, ahol nem csak a vajdások sportolhatnak. erre azt mondom, a lovassy úti edzőterem sincs rossz állapotban. a mozi szétrobbantásának töredékéből lehetett volna egy korszerű városi tornacsarnokunk a kresz-parknál. és mellette lehetett volna egy mozink is.

- azt mondják, lett belvárosi parkoló a kertmozi helyén. erre azt mondom, egy újabb kulthelyet szórtak be sóval az otp helyi fiókjának hathatós közreműködésével. a csúcsidőben átlag 4 parkoló autóra bizonyára büszkék a városfejlesztési osztályon.

- azt mondják, a kultúra magyar városa vagyunk. erre azt mondom, megszüntetett mozi, megszüntetett kertmozi, röhejes balaton-parti fesztiválok.

- azt mondják, racionalizálják a vüz kft-t, de a káosznál és a folyton emelkedő jegyzett tőkénél csak a szeméthalmok nagyobbak akár a városban járunk, akár a balaton-parton.

- azt mondják, kerékpárút is épült, nem kevés. erre azt mondom, a rendben tartásánál már mossa kezét a város, hárít a polgármester a tévében, hogy az nem hozzájuk tartozik.

- azt mondják, lesz szép balaton-parti sétány. erre azt mondom, majd meglátjuk. eddig egy építkezés határidejét sem tartották. ami elkészült, azt utána kétszer javították. a lerakott járólapokat látva sem épp európa épül a parton, inkább a balkán felé igyekszünk.

- azt mondják, lesz új városközpont, szép új főterünk. erre azt mondom, a kreativitás és a jó ízlés helyett nyert a maradiság és a gagyi. ha valamin, akkor nem a lámpatesteken és a műtárgyakon kellett volna spórolni, amik jobb esetben valóban hosszú évtizedekig lesznek a fő tér éktelen díszei. és még közel sincs kész a szökőkút. stílustalan fő tér lesz, egy stílusos kisvárosban.

- azt mondják, büszkék a megújult templomra. erre azt mondom, közel 2 millió forintot dobtak ki a város pénzéből a templomtető hanyag tervezése miatt. és hiába dobták össze az újratervezés költségének egy részét a képviselői keretekből, polgármester úr, bizony, az is ugyanabból a pénzből van, a miénkből.

- azt mondják, kedvezményt ad a város (már sokadszor) a sétálóutcai kufároknak. erre azt mondom, hol azért sírnak, mert sok autó parkol a közelben, hol azért, mert drága a parkolás, és nem jön hozzájuk senki. pesti árak, prosztó portékák, ez van sajnos. lehet sírni a tévében, hogy kevés a bevétel, kevés basszus. mert nem költenek marketingre, mert nem kérdeznek olyat, aki ért is hozzá. mert ők sajnos nem értenek ehhez, ezért sírnak. és mert mindent csak az önkormányzattól várnak. vegyétek meg az üzletet és legyetek a magatok ura. vagy ruházzatok be a várossal közösen! omladozik a vakolat, kutyaszaros a flaszter, kimegy így oda bármit is venni? ja, és mosolyogni, mosolygni, mosolyogni.

- azt mondják, van egy darab műfüves focipályánk. erre azt mondom, még legalább 2 kellene. a balaton-parti pálya haldoklik, a lovassy úti nem különben. nincs épkézláb labdarúgó-egyesület keszthelyen. a város évek óta nem tesz semmit a helyiek legkedveltebb sportjáért. a város labdarúgásáért évek óta emberfelettit tevő embert pedig elüldözték, nem kellett a szakértelme, a tehetsége, a szorgalma és a munkája sem.

- azt mondják, ötcsillagos szálloda épül a volt angolnás telepen. erre azt mondom, ez az, amelyiket ellenzékben megpuccsoltatok? lehet hivatkozni a válságra, hogy nem jött össze, ezt is kurvajól eltanultátok nagypályás kollégáitoktól. ahogy a libáson is csak a gaz nő egy új városrész helyett. ja, hogy azt még mohácsiék adták el? a kifogás a gyávák és a tehetetlenek érve. de azért épül a város.

- azt mondják, keszthely büszke az egyetemére. erre azt mondom, hogy az évente kétszeri alkalmon túl (sárgulás és diáknapok), amikor ez látszik, lehetne intenzívebb is a kapcsolat. a tervek szerint élménynygazdaság készül a majormúzeumban, ami végre jó, de annyi és annyi kihaszálatlan lehetőség van még, fiúk. el se kell menni a dizájnos új körforgalmunkig, már a városhatárban számtalan attrakció lehetne.

- azt mondják, van szép, új csomópontja a városnak, amelyre az átépített fő tér miatt volt szükség. erre azt mondom, a buszok egy része eddig is a temetői abc mellett fordult rá a végállomásra, aki nem akart a belvárosba jönni, már eddig is továbbment a bercsényin. amúgy ahova tényleg kellene, a pál utcánál, vagy a csapás úton, ott mikor lesz körforgalom? ja, hogy nem kell, mert épül az elkerülő út?

- amiről meg azt mondják, 2011-ben adják át, adták volna át az elkerülő utat. erre azt mondom, a kivitelező szerint csak 2013 nyarára készülhet el végleg az út.

- azt mondják, megcserélnék a festetics-szobrokat a városban. erre azt mondom, egy turisták által rendkívül kedvelt városmarketing elemet dugnának el a kastélyba, hogy egy olyan szobor állhasson a fő téren, amely mostani helyén többet volt, mint a gimnázium előtt. szerencsére elcsendesült e polgári akció, de a város marketingese, turisztikai szakemberei ilyenkor hol vannak? ha vannak egyáltalán...

- azt mondják, a festetics-kastélyban történt vezető- és szemléletváltás révén közelebb került egymáshoz a város és a múzeum. erre azt mondom, a fejcsere szükségessége mellett 70 ember került utcára, és több területen is leépítés vár a kastélyra. a beharangozott világmegváltó lépések továbbra is váratnak magukra. (noha pálinkás októberben még arról számolt be, elkészült a kastély honlapjának angol és német nyelvű verziója, valószínű, ezt még csak ő látja, mert a www.helikonkastely.hu -n mi még nem. de ez csak egy csepp a hatalmas ígérettengerből és a rengeteg hangzatos pr-szövegből).

- azt mondják, előremenekülés a fő téri beruházás, ami később hasznot hozhat. erre azt mondom, önmagában egy szép közösségi tér még nem hoz bevételt a városnak, ha nincs miért odajönni. egy profittermelő beruházás (agrárkutatóközpont, ökowellness és/vagy sportrehabilitációs központ, vagy bérlakás program, ami hosszú távon jelent biztos bevételt a városnak, persze, ha van, ki beköltözzön a lakásokba, és mert van miért keszthelyen élni.) hoz csak hasznot, ahogy füreden sem csak a belvárost macskakövezik, hanem az innovációba is fektetnek.

újévi köszöntőjében polgármester úr azt mondta, 2012. keszthely éve lesz. bár akkor még hallgatott a költségvetésben lapuló közel milliárd forintos hiányról. a lassan készülő büdzsé kapcsán ruzsics időközben kiemelte, idén a város intézményei komoly megszorításokra kényszerülnek. (ha ezt ott fent hallanák, biztos, őket is kiemelnék, hogy megszorításokat emlegetnek strukturális átalakítások helyett.) pálinkás róbert alpolgármester és kastélyigazgató pedig, aki csak a városi lakájmédiának mer nyilatkozni, mindenki más elől menekül, vagy közleményt ad ki, a végletekig kifeszítettnek tartja az idei költségvetést és szemléletmód-változást emleget. ha ez további leépítést jelent, a saját lelépésüket, akkor valóban itt az idő.

sok van keszthelyben, sokkal több, mint amennyi most látszik és amennyit sikerül kihozni belőle, és ez a baj. nem a rezgő földű fő tér és az olykor felszálló homokfelhő, hanem az évtizedek óta a városra ereszkedett szürke köd. és az is baj, hogy a ködben az egymilliárdos hiány mellett a jövő is eltűnik. eltűnnek a fiatalok, eltűnnek a tehetségek, eltűnik egy impozáns, sikeres, jó hangulatú vidéki kisváros lehetősége. helyette marad egy teszetosza, szegény és halott város. és ez sokkal fájóbb, mint az egymilliárdos hiány, a béna fő tér, vagy a szürreális körforgalom. talán 2012. tényleg keszthely éve lehetne. megmutathatná a város - a vezetés és mindenki -, hogy vége a városfejlesztési bénázásoknak, vége az új és kreatív elképzelések elutasításának és vége az általános rosszkedvnek.

vagy maradunk egy ostoba vidéki kisváros és rajtunk röhög majd mindenki:

vagy próbálunk felnőni 2012-hez fejben és lélekben egyaránt:

mert nincs már idő a további szerencsétlenkedéshez. igaz, törlesztendő hitelből annál több lesz.

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása