böszmefölde épül

szentendrével kábé egyszerre kezdtünk épülni, és ahogy mifelénk, úgy ott sem része az ősi városképnek a porfelhő, a kőhalom és a kanalas gép. de a tőlünk több mint 200 km-re fekvő, hasonló színű és értékű helyen mégis másabb a városrehab. három dologban mindenképp.

a molinók szerint november végére sóhajthatnak fel a keszthelyi városházán, elvileg akkorra készülhet el a fő tér (első üteme). a következő pár hónapban mandzsettájukat morzsoló és imákat mormoló városvezetőkbe ütközhetünk a polgármesteri hivatalban járva, amint épp időjárás-előrejelzéseket hallgatnak száraz őszben bízva. nem tudni, az elmúlt időszakban szentendrén hány ingujj lett pecsétes és hány rózsafüzéren vannak már túl a helyi felkentek, de úgy tűnik, ott sem a tervek szerint koccannak majd a pezsgőspoharak. de... de a duna menti városban vhogy mégsem érzi leszarva magát a helyi lakos, és még a turista sem. aki az sem baj, ha nem magyar.

1.

mert szentendrén egy információgazdag és többnyelvű oldalon teszik közzé a pontos ütemterveket, mutatják be a városfejlesztő csapatot, és az oda vágyó turista is talál ott magának rengeteg hasznos infot. ezzel szemben keszthelyen nem csak a mediterrán porfelhő miatt, hanem a random útlezárások és a hirtelen eltűnt templomtorony okán is együtt dörzsölhetjük szemünket az ide tévedő turistákkal. az elvileg részletes tájékoztatásra szolgáló keszthely-epul.hu az indulás óta fejlesztés alatt áll. később visszanéztünk, akkor is. és akkor sem találtuk, hogy érvénytelen lett a 2. ütem első közbeszerzése, és miért dobtak ki 1,8 millát az ablakon az épülő templomtorony miatt.

2.

a duna menti városkában hogyhogy nem, de ki bírták kerülni, meg tudták hagyni, be tudták építeni a megújuló környezetbe a régi fáikat. keszthelyen városrehab címén szinte az összeset kivágták, igaz, többet és szebbet ígértek, mint voltak. de kell majd pár ciklus, mire akkora árnyék lesz az erste bankos étterem előtt, mint amekkorákat a terveken rajzoltak.

3.

a szentendrei újkori kőhalmok és fémrácsok mentén 4 különböző nyelven is hirdetik, "bazz, itt nem atomtámadás volt, és nem még most is harcoló német katonákat keresünk, de még csak nem is a 4-es metró végállomása épül itt". nem. csupán szentendre belvárosa újul meg, és megvalósítják álmaikat. sallangmentesen, érthetően, idegennyelven is. hogy akikre számítanak, akikre építenek, akikért építenek, valóban úgy érezzék, fontosak a városnak.

mert keszthelyen sajnos ez nem érződik. de hogyan is várnánk el egy hasonló, apró gesztust azoktól, akik simán elnézik, hogy hetek óta egy ilyen molinó álljon a városháza bejáratával szemben:

ez ám az igazi böszmeség, fiúk.

 

 

 

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása