körforgalom 2.0 - kör és forgalom nélkül

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

elkészült a város új körforgalma. nem kör alakú, nem nagy ott a forgalom (a csapás úton pl. jobban elkelt volna egy), de legalább a miénk. egy kitalált történet következik, bármilyen hasonlóság az élettel csupán a véletlen műve. tényleg. (fotó by németh sanya/ www.facebook.com/azenhelyem)

telefoncsörgés a keszthelyi városházán.

- szervusz ferikém! lenne egy baráti ajánlatom számotokra. maradt itt nekünk a megyénél egy körforgalom 80 millióért. csak keressetek egy helyet neki a városban, és pár hónap alatt megépítjük. igaz, a negyedét nektek kellene állni, de 20 év alatt majd törlesztitek, mint a mozinál. az is megérte, nem?

- üdvözöllek jenő. kétségkívül hízelgő ajánlat, de tudod, itt van ez a fő téri építkezés, 20 éve csak 20 négyzetméternyi utcákat aszfaltozunk, sok lenne ez most a városnak. meg a fő térre sem tudom, honnan lesz elég pénz.

- ferikém, simán elbírja a város. a belvárosban szinte úgyis minden utca le van zárva, plusz kettő ide vagy oda, nem mindegy már a lakóknak? a pénzt meg ki tudjátok gazdálkodni. meg hol leszünk már 10-15 év múlva, nem igaz? :) nagyon foglalja itt a helyet nálunk, és a párt felé is kéne már vmit adnunk, hetek óta rágják a fülünket. a tökünk ki van velük, még mindig a kampánypénzen lovagolnak.

- van most elég körforgalmunk, jenő.

- majd elrakjátok oda, ahol senki sem veszi észre, vagy ahol nem számít, hogy van-e körforgalom.

- háát, olyan hely akadna. akkor tisztelettel megköszönjük. de mit kértek érte cserébe? már minden városi vezetői pozíciót ti felügyeltek, még hévízen is.

- jaj, ferikém, most csupán egy kis zsebpénzt dobnánk szét, persze egy kicsi nektek is jut belőle, mégis csak a ti városotokat basszuk szét.

- mennyire gondolsz?

- a körforgalom 80 millióba kerül, ennek 20%-a kell vityáéknak, 10% marad itt nekünk, és nektek is jut belőle 5%. robit nyugtasd meg, ő ebből nem kap. viszont hamarosan adunk a kastélyának 80 ezer tő árvácskát, abból csurran neki is.

- hát, jól van, köszönjük mégegyszer. mikor kezdenétek az építkezést?

- minél előbb, ferikém. erre megvan a pénz, nem lehet tökölni. kérlek, tartsd egy kicsit... (jaj, gyerekek, épp most passzolom el a körforgalmat keszthelyre, ne csináljátok ezt velem...) na, itt vagyok, ne haragudj. most szóltak, hogy a körforgalomból egy részt már másnak ígértek. vmelyik egerszegi képviselő utcáját újítják most fel belőle. így csak 60 millióba fog kerülni, és nem lesz teljesen kör alakú. meg nyilván a pénz is kevesebb, de hát mikor juthatsz 10 perc alatt 3 millához, ferikém, nem igaz?

és eljövend a nagy nap, a város új körforgalmának átadó ünnepsége zajlik. jenő a megyétől beszél.

"tisztelt ünneplő közönség! nagy örömmel tölt el bennünket, amikor egy olyan helyet adhatunk át keszthelyen, amelyet az utókornak építettünk. most szent istván is büszke lenne, hogy egy olyan intermodális csomóponttal gazdagodik a város, amelyhez hasonlókat ő is épített a fiatal magyarországon. de büszke lehetne azért is, mert az itt találkozó öt út közül az egyik, rokonának, szent miklósnak a nevét viseli, és nem mellesleg nyugat felé is el lehet rajta menni. a másik út székes fővárosunk és koronázási helyünk felől érkezik ide, ezzel is rangot adva keszthelynek. de a többi három út sem kevesebb, sőt. a kossuth lajos utca, vagy főutca, ahogy a helyiek nevezik, egyenesen a megújuló fő térre vezet, illetve a festetics-kastélyhoz. a csomópont negyedik, és számomra talán legkedvesebb utcája, deák ferenc nevét viseli, aki az ezeréves zala megye szülöttje. és hogy nem utolsó sorban, de a hölgyekről se feledkezzünk meg, a legkisebb betorkolló utca a város egyik leghíresebb asszonya, petőfi sándor feleségének nevét viseli. azt kívánom tehát kedves keszthelyiek, hogy minden áldott nap legyen meg az örömük ebben a körforgalomban, és vhányszor, ha erre járnak, jusson eszükbe, keszthelyt önöknek építjük!"

majd ferenc lép a forgalom közepén felállított emelvényre.

"tisztelt egyházi és világi méltóságok! ez a hely, ahol most állunk, számos értékes római kori leletet rejt városunk dicső múltjából. ez az oka, hogy csúsztak az építési munkálatok. ööö... elnézést, ezt nem itt kell mondanom. kedves barátaim! nagy boldogság tölt el engem, hogy ilyen gyorsan megépülhetett ez az egyedülálló körforgalom. igen, azért egyedülálló, mert egy ilyen konstrukciójú csomópontot hazánkban máshol nem találni. sőt, úgy gondolom, méltó a mostani városunkhoz is. ne feledjük, mit mond korunk nagy gondolkodója, pataky attila: "kör közepén állok, körbevesznek jóbarátok és rosszak". mert igen, ezt a kört, körforgalmat a barátainknak építettük, és azoknak is, akik nem azok. mert keszthelyt mindenkinek építjük.

ez egy kitalált történet. de keszthely épül a valóságban is. és benne egy olyan körforgalom, mint a szent miklós - kossuth lajos - deák ferenc utcáknál. ha tetszik nekünk, ha nem, ha lehet benne közlekedni, ha nem, ha több értelme lenne máshol, ha nem, akkor is.

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása