kastélyváros, a világökörség része

a kastélynak van városa, vagy a városnak kastélya? nehéz megmondani, ki van a falon innen és ki van a falon túl. mindenesetre keszthely első számú turisztikai attrakciója a festetics-család egykori lakhelye. és az is biztos, hogy még mindig vonzó a kastély 21. századi plüssbársonypapucsos helytartójának lenni. aki nem tudja, pálinkás alpolgármester úr (keszthely-kertváros egyéni önkormányzati képviselője, keszthely város alpolgármestere, a zala megyei közgyűlés ifjúsági és sporttanácsnoka, a helyi fidesz alelnöke, a keszthelyi kábítószerügyi egyeztető fórum elnöke és immár tavaly november óta a zala megyei vadászszövetség első embere) szemet vetett czoma úr bársonypapucsára. bár egyelőre be kell érnie a kastélymúzeum felügyelőbizottsági tagságával, amelyhez mamusz nem jár.

azonban lassan már az rtl klub is megirigyli azt a villáért folyó harcot, ahol a pozíció fontosabb, mint keszthely és a kastély. a "legfölsőbb" kormányzati és hivatali szinteken pálinkás volt az úr, szinte már minden keszthelyi kávézacc az ő győzelmét jelezte. czoma-pálinkás: 0-1 ám mire pálinkás budapestre ért volna a megbízó leveléért, czoma úr a régi rutinjával és kapcsolataival 200 km alatt egyelőre visszafoglalta székét. czoma-pálinkás: 1-1 az alpolgármester a pofára esést a munkácsy-kiállítással próbálta kompenzálni, olcsó önkampánnyá silányítva a megnyitót: megrendelt interjúk és közös fotók l. simon lászlóval, aki az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke és nem mellesleg a munkácsy alapítvány kuratóriumának elnöke is, majd egy külön sajtótájékoztató vele a balaton színházban (hogy miért pont ott, mikor minden és mindenki a kastélyban volt, nem beszélve a munkácsy-képekről...). czoma-pálinkás: 1-2 amúgy a hivatalos nyitó ceremónián az alpolgármester úrnak nem jutott hely a vip-székek között a tükörteremben, így a folyosóról hallgathatta a köszöntőket. czoma-pálinkás: 2-2 

nem is a bársonypapucsért való küzdelem a baj, és nem is az, hogy ez lenne p.r. hetedik nyolcadik sokadik állása. és nem is az a gond, ahogyan czoma védi a várát kastélyt. hanem pl. az a baj, hogy nem tudjuk,

- miért mészáros t. lászló, alias mészi honlapjának egy aloldalán - www.meszi.hu/helikonkastely - érhető el a kastély weboldala?

- miért a komolytalan helikonkastely@gmail.com és khelikon@freemail.hu e-mail címeken lehet felvenni a kapcsolatot az intézménnyel?

- a múzeumok éjszakáján miért nem lehetett megtekinteni a régió első számú kastélymúzeumát?

- a nyári éjszakai tárlatvezetést miért hagyják abba jóval a meghirdetett időpont előtt, és küldik el a látogatókat?

- miért akarnak majd pénzt szedni a kastélykertben való sétáért?

- miért nem nyit a hazai kulturális programok felé a múzeum (pl. a műemlékek nemzeti gondnoksága éves kastélylátogatásra jogosító bérletet bocsátott ki. keszthely nincs a kastély-kártyával látogatható helyszínek között)?

- miért nem honosít meg külföldön népszerű és sikeres, itthon még ismeretlen rendezvényeket a menedzsment, mint például a franciaországi kastélyparkokban megrendezett nemzetközi kertfesztivál?

- miért zárkózik be a kastély a saját falai köré kizárva a várost, kizárva a keszthelyieket és a turistákat?

- és nem mellesleg miért nem lehet kiállni és bevallani, "basszus, tényleg forgattak pornót a kastélyban, nem csak vágóképekért jöttek a filmesek"? (a tükörterem zongorája tudna miről mesélni)

amúgy németországban vagy franciaországban (ahova többször is tett tanulmányi utakat czoma úr) egy ilyen építészeti és kulturális remekkel világváros lehet bármely kis település. mi nem. mert a kastély nem hagyja, mert a város nem tesz érte. vagy fordítva. a kiskirályok piti harca jelenleg döntetlenre áll, és ebben csak keszthely veszíthet.

ha ma jönne ide festetics kristóf, a kastély egykori és első építője, lehet, más helyet választana magának. megérteném.

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása