téeszelnök inda house

zsebre tehetik a kastélyban a kezüket: elkészült az új honlap, egyre többen jönnek a múzeumba és a nemrég napvilágot látott átvilágítási jelentés eddig a vezetőváltás helyességét mutatja. lassan végéhez közeleg a zirci agronómus első negyedéve a festetics-kastélyban.

nem maradt vélemény nélkül a júniusi trónfosztás. voltak, akik czomát siratták, voltak, akik pálinkás személyét kritizálták, mások a váltás módját bírálták. bár az eljárás mikéntjét én sem díjaztam, a fejcserét üdvözöltem, noha elismerem czoma műveltségét e téren. lánglelkű alpolgármesterünk oly nagy hévvel kezdte nyitogatni az ajtókat a kastélyban, hogyha csak a beharangozott tervek felét megvalósítja a csapatával, már nyer a múzeum, már nyer a város. ennek ellenére néha az az érzése támadt az embernek, mintha nagy lett volna a czomától megörökölt bársonypapucs kabát. már az első székfoglaló majd' minden sorába beleszőtte, profikkal fog dolgozni, időközben azért sikerült ezt néhány akcióval megcáfolnia. bár legutóbbi közleménye szerint már érződik a jó munka hatása, hiszen ezen a nyáron többen jöttek a kastélyba, mint tavaly ilyenkor. (igaz, 2010-ben nem volt munkácsy-kiállítás.)

node... egy hete ismertették a súlyos szabálytalanságokat feltáró jelentést, amely után feljelentést is tett pálinkás. a beszámoló által közzétett gazdasági számokkal, hiányosságokkal, azok súlyával nem lehet és nem is kell vitatkozni, nem állnak rendelkezésünkre viszonyítási adatok, információk. ha viszont ezek a mulasztások már évekkel ezelőtt is megvoltak (a jelentés szerint igen), felügyelőbizottsági tagként pálinkás miért nem kezdeményezett vizsgálatot már sokkal korábban? nem mellesleg az lett volna az érdekes, ha a nagy szavakkal és lendülettel megkezdett munka után nem találtak volna semmit az átvilágítást végzők.

a részletes jelentés a kastély marketing tevékenységét is elemzi, külön megemlítve annak közösségi kommunikációját. leírják, "a múzeum facebook-csoportját nem a kastély dolgozói indították" (nem hát, egy szegedi egyetemista, tibai tamás.), arra azonban nem térnek ki, hogy az új kastélyigazgató is próbálkozott eggyel, amelyre mindössze néhány képet, egy eseményt és egy rövid bejegyzést tudott kiizzadni. érthető, hogy sok dolga van az alpolgármesternek, meg készülődik a vadászszezonra is, de azért ezt nem neki és nem így kellene csinálni. (pár példát már hoztam itt.)

a pálinkás-éra egyik vitathatatlan eredménye, hogy a héten elindult a kastély új honlapja, amely valóban tetszőtesebb, tartalmasabb és átláthatóbb, mint a korábbi volt (ami azért továbbra is működik...). a mezőgazdász hangulatú dizájnba csomagolt oldalon csupán az az apró és tán legfontosabb információ nem derül ki, hogy mellesleg mikor tart nyitva a kastély... (nos, azóta felkerült, köszönjük :) ) bár azt meg lehet tudni, hogy a múzeum vezérfonala, a főúri kiállítás mindössze 2014. január 1-jéig látogatható, de hogy utána bezár és magtár lesz-e a kastélyból, vagy visszaköltöznek a főurak, esetleg onnantól kibérli kovi felnőttfilmezni, nem tudni. az oldal visszafogottságát mutatja, hogy a honlapon nem derül ki a kastélyigazgató személye sem, sehol egy név, vagy egy e-mail cím, de még csak a közérdekű adatok közt sem lelni az alpolgármesterre, vagy a kastély működésével kapcsolatos további és részletes adatokra. ha már anno a látogatókkal való interaktivitás felturbósítását is kitűzték a zászlajukra, nem ártott volna, ha egy rendes közösségi kommunikációs fül is helyet kap az oldalon. akár úgy, mint fertődön, vagy mint néhány km-rel odébb. bár a bécsi kolléga pár osztállyal feljebb játszik, egy-két cselt azért onnan is el lehetett volan lesni. és még abban is bízunk, hogy a bemutató fül alá mihamarabb felkerülnek majd a különböző videók, filmek a kastélyról. de ennek hiányát tényleg tudjuk be a friss indulásnak, ahogyan a német és angol nyelvű oldalak feltöltésalattiságát is.

nem lehet elvitatni az új stábtól (jelentsen akárhány embert is) a múzeumok éjszakájának sikerességét és a felsorakoztatott rengeteg programot sem. de a hintómúzeumból random módon kihozott kocsik használata nem azt mutatja, hogy a szakmaiság tombolna a kastélyban. az eddig lezárt, de augusztustól megnyitott torony (plusz 500 forintért a belépő mellé) után izgatottan várom, mikor lehet egy felejthetetlen barokk nászéjszakát eltölteni festetics ágyában, vagy mikortól lehet a "fess munkácsyval" akció keretében teggelni az ásító inasra. nekem-mindegy-nem-az-enyém, meg-amúgy-is-a-szülők-ma-elmentek-otthonról süt az alpolgármesterről, amikor mint kastélyigazgató nyilatkozik. kicsit azok az idők tűnnek visszaköszönni egy-egy ilyen gesztusával, amikor még egy téeszelnökből is lehetett a helyi kultúra őrzője, követe, neadjisten vezetője, annak minden bájával és bajával együtt.

csak remélem és drukkolok, hogy mindaz, amire a szigorú jelentés rávilágított, pálinkás alatt és révén orvoslást nyer. és valóban megérkeznek a szakképzett múzeumpedagógusok, és végre vibrálni fog a szakmaiságtól, a tudományos munkáktól a kastély vmennyi terme, és kastélyszállóként is jobban kihasználják majd a barokk falak közt szunnyadó értékeket, és évente akár félmillió ember is jön majd ide, no meg keszthelyre. és akkor nem fog érdekelni senkit sem, hogy ki hozta ide vivarellit, kinek az érdeme a trófeakiállítás, és az sem, hogy a nagymellény alatt rövidujjú ing van. (de talán még a zsebre tett kezet is elnézzük). egyik sem fog számítani. de baszki, legalább a kastély nevét írjátok jól! így: Festetics-kastély

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása