100

mától vágják a centit a keszthelyi polgármesteri hivatalban. ha a kivitelező tartja ígéretét, november végére elkészülhet a város főtere (annak is első üteme), és új sapkát kaphat a déli harangszó is. 100 nap erőteljes izzadás kezdődik a városházán.

sokáig nem lehetett tudni, építik, vagy bontják keszthely főterét. bár a templomtornyot még sokáig kell izgatni, hogy újra régi nagyságában meredezzen, a téren már körvonalazódnak a járdák és a szigetek. de messze még a vége, és csak közeleg novemberé. 

polgármester úr alig pár hete állt elő (nagy nehezen), hogy szépen mennek a munkálatok miután rápirított a kivitelezőkre és beleolvasott a titkos munkanaplókba, és (ettől) reméli, közel már a befejezés. alig néhány hónapja városvezetőink featuring manninger & főépítész már egyszerű köszönéseiket is azzal kezdik, hogy "olyan leletekre bukkantak a fő téren, amelyek nagyonértékesek és nagyonrégiek, de tényleg és nagyon, és ezért haladnak ilyen nagyonnagyonlassan". "és e nagyonértékes és nagyonrégi emlékek miatt kell módosítani már sokadjára a korábbi terveket" - teszik hozzá. (de azért a kertmoziból pikk-pakk csináltak parkolót az otp-nek az ottani avarsírokon.)

lehet, már ők sem számolják, hányszor kellett a fő téren vmi miatt bármit is áttervezni, újragondolni. csak egy a baj, a felelőtlen és előkészítetlen munkának a levét a város és a lakók isszák meg: keszthely hosszú évtizedekre eladósodik, így fejlesztési lehetőségei beszűkülnek az átgondolatlan építkezés miatt (a jövőben az önkormányzatok fejlesztéseihez szükséges hitelfelvételt az állam hagyhatja majd jóvá. ha most nagyon elszaladna ruzsicsékkal a ló és a felvett hitelük, sok-sok évre konzerválódni fognak a keszthelyi '90-es évek, mert fejlesztéshez hitelt nem fogunk kapni). mert az egymilliárdnyi uniós pénz gond nélkül megérkezhet a város malacperselyébe, de hogy honnan tesznek mellé városatyáink még 770 milliót, ami csak egyre több lesz, talány. mert nyilván nem a két szép szemükért, vagy a székelykapunkért, de még csak nem is a keszthely-csángó tengelyért rajzolnak újra 3d-s terveket, terveznek (részben) megint egy új főteret a szakemberek. (aki esetleg félreértené, az új térre szükség volt/van - már 20 évvel ezelőtt is az lett volna -, az ezzel járó töketlenkedéseket kellett volna kihagyni, vagy legalább kevesebbet, vagy kevesebb láthatót elkövetni.)

ruzsics elmondta még azt is, polgármesterként nincs beleszólási lehetősége sem a hivatal munkájába, sem a főtéri munkák menetébe. az egész projekt előkészítésébe, a szerződések megkötésébe mégis kinek van beleszólási lehetősége, ha nem a polgármesternek és társainak? már-már olyan érzése támad az embernek, mintha magára hagyták volna szegény polgármestert néhány kommunikációs válságkezelő jótanáccsal bullshittel ("feri, tolj mindent a kivitelezőre, mondd el egy interjúban 100x, hogy szakemberek építik a teret, emeld ki, hogy itt találtak rá az elsüllyedt világokra, stbstb., a lényeg, a szar mellé ne tegyél többes szám egyes személyt.") de van még egy baj: a városházán az irodaablakot összekeverik a monitorral. a valóság ugyanis csúnyább képet mutat, mint a tervezőasztalokon született digitális képek. mert míg az odarajzolt emberek mindig mosolyognak és a kockafák egy klikkre nőnek, addig a téren homokot inhalálóknak hangjuk is van, fák meg nincsenek.  

a sok szarban és a következő 100 napra nézve apró vigaszt jelenthet, hamarosan felkerülhet végső nyughelyére a templomtorony új sisakja, miután az előzőt a korhadt faszerkezet miatt le kellett bontani. igaz, ezt a laikusok előre nem tudhatták, legfeljebb a szakemberek sejthették, de ez is csak felteszi a koronát sisakot a március óta tartó ámokfutásra, és kétszer vastagon aláhúzza a tervszerűtlenséget, felkészületlenséget. ugyanakkor egy apró, ámde költséges és elhallgatott blamát azért elkerülhetett volna a város: ha a toronysisak budapesti tervezője személyesen, a helyszínen is megnézte volna, mit és hova tervez, de nem tette. így a templomkupak cseppet sem kétnapos és kétfilléres újratervezésével 1,8 millió keszthelyi forintot dobtak ki nagyvonalúan a városháza ablakán. (hogy pontosan kinek az ablakán, majd egymás közt snóblin lejátsszák.) azt tartja az ilyenkor szokásos mondás (főleg kishazánkban), hogy egy milliárdos építkezésnél ennyi pénz nem tétel. háát, keszthelyen azért sok család szeretne ennyi pénzt évente hazavinni. ezzel hogyan számolnak el a tisztelt városatyák, a lelkiismeretükről nem is beszélve?

a keszthely-epul.hu - amely nomen est omen még fejlesztés alatt áll - oldalon éppen ezért nem ártott volna egy aloldal, ahol sorokra, munkafolyamatokra részletesen lebontva követni lehetne, mire és mennyit költ az x+y hónap alatt a ruzsics-pálinkás-manninger csapat. igen, részben a mi pénzünkből, javában gyerekeink, és talán unokáink kontójára is. vagy szereljenek fel egy webkamerát a belvárosi rehabilitáció dossziéjára is. bár lehet, azon a videón kevesebbet röhögnénk, mint a fő téri állóképeken.

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása