az ellopott balaton-part

talán csak egy dolog van keszthelyen, ami évek óta változatlan: a balaton-parton szinte minden. mint tapasztalt, régi szeretők ismerjük minden pontját, tudjuk, hol a legjobb, honnan a legszebb, és még azt is, ilyen lesz jövőre is. de 20 éve így szeretjük (sőt, 20 évvel azelőtt a szüleink is így szerették). de már nem sokáig. vagyis... a balatoni ingatlanspekulánsoknak hála még egy jó ideig.

bár a fő téri ásítások óta városatyáink halványabb mosollyal és remegőbb kézzel állnak minden városi kapavágás mellé, a tervek szerint ebben az évben még nekiesnek a balaton-partnak is (vagy nem). 350 millió forintból egyebek mellett játszótér épül a nyugdíjasoknak, nagyobb színpadon szólhat a kaláka és a sramli, de megnyúlik a sétány is, no meg számos bringabarát megoldás is csurran még a százmilliókból. ám hiába a grandiózus tervek, a lényeg marad a régi és továbbra is örök: a balaton-part egyik legpatinásabb épületében hátizsákos turisták nyaralnak félpénzen, a másik mögül eltűnt egy szálloda és eltűnt a beruházó is. a libáson apartmanok és üdülők helyett gazok nőnek.

három éve már, hogy leégett a több mint százéves balaton szálló teteje. az alig párnapos tulajt nem igazán hozta lázba az eset, a rejtélyes cég továbbra is századelős hangulatában szerette volna látni a szállót, a phoenix helyére pedig továbbra is szállodai tömböt vizionáltak (majd apartmanokat és lakásokat). a firstfund (amelynek tulajdonosa a balatoni üdülőket és területeket lenyúló, majd egy titokzatos cégnek elpasszoló scd group) a balaton szállót 2010-re akarta régi pompájában újjáépíteni, de terveik füstbe mentek, igaz, nem a tűz miatt.

sorstársa, a béta hullám hotel a danubius hotels tulajdona. e szintén jobb sorsra érdemes, echte balatoni szálló ausztriában vagy németországban tóparti aranybánya lenne, de itthon is remekül megtalálhatná a helyét, ha meg akarnák keresni. "az egész balaton vidék kiemelkedő ékessége és vonzereje lehetnének ketten (pl. boutique hotel - magas gasztronómia párosításban)". de nem. ehelyett értékes danubiusos dolgozók megérdemelt pihenésüket töltik el egy egyedülálló helyen lévő kopott ékszerdobozban. 

és bár hamarosan megújul majd a balaton-part, mert több lesz három virágágyással és két nagyseggű szoborral (és még sokkal több mással is), lényegében semmi sem tud rendesen változni. (ahogy 20 éve sem, és ahogy szüleink 20 évében sem) mert noha romjaikban is szépek a hullám és a balaton szállók, gazdátlanságuk az egész partra rányomja a bélyegét, tesz nehézzé bármilyen komplex felújítást. keszthely ezúttal önhibáján (a záév zrt. volt a balaton szálló tulaja, a hullámé és a lebontott phoenixé a danubius) kívül hever tehetetlenül a rejtélyes maffiózók telekspekulánsok előtt, ám a nálunk balszerencsésebb helyeken az önkormányzatok állnak térdelnek értetlenül e jöttmentek sliccénél. az elmúlt pár évben szinte alig volt balaton-parti település, ahol ne hintettek volna el néhány szirupos látványtervet, vagy lehetetlenítettek volna el patinás helyeket a semmiből érkező fejlesztőmogulok. (nem csoda, ha vizsgálatot is akarnak indítani ellenük ingatlanspekuláció miatt.) erre most egyik napról a másikra eltűntek - az új tulajt tán csak édesanyja ismeri, annyira dugdossák, titkolják kilétét -, és e szándékos(?) tranzakcióval sikerül(he)t elszabni a balaton hosszú távú (felelős és épeszű) fejlesztési lehetőségeinek esélyét. de a rövidtávút mindenképp. 

talán nem ördögtől való dolog lenne megvásárolni a balaton szállót (a mellőle elhordott phoenix területével együtt kb. annyiba kerülhet, mint a balaton-part rendberakására szánt összeg), hogy aztán egy nagyobb és értékesebb csomagként, jobb fejlesztési lehetőségként lehessen hozzá befektetőket keresni. akikkel aztán majd fel lehetne újítani a szállók környezetét, a parkot és a balaton-partot is részben, vagy egészben. (egy saját ingatlanban tán több a potencia és a ráció, mint egy pár szökőkútban, virágágyásban és egy szenior játszótérben, nem beszélve a spekuláns gárda érdektelenségéről.)

a firstfund/scd group a keszthelyi kalandozását 5 milliárd forintra taksálta,ám ez mégis eltörpül a libásra tervezett megaprojekt mellett. csaknem 15 milliárd forintosra lőtte be a bizniszt még 2006-ban a területet az önkormányzattól 1 milliárd forintért megvásárló creatura immobilia kft. wellness és konferencia turizmust is kiszolgáló szállodákat, kereskedelmi és vendéglátóhelyeket, kikötőt, strandot, üzleti negyedet, üdülőfalut, társas és magánüdülőket terveztek ide, szinte mindent, amit egy tervezőasztal nem szégyell kiizzadni magából. és mindezt 10 év alatt megépítve. bár még kemény 6 évük lenne arra, hogy "felhúzzák azt a városnegyedet, amelyre büszkék lesznek majd a város lakói". ha ez így van, akkor több önbizalom, na, meg biztos több pénz is kellene, mert akkor nem árulnák a projektet úton-útfélen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hogy az 1 milliárdos telket jelenleg 2,5-szeres áron kínálják tán teljesen mindegy. valószínű, mostanában 1 forintért sem venné meg senki, hogy 10 6 év alatt felhúzza a vállalt egységeket. igazából nem lehet józan ésszel eldönteni, annak drukkoljunk-e, hogy felépüljön oda egy új városnegyed megannyi munkahellyel és számos más lehetőséggel, vagy azért szorítsunk a libatopoknak és a parlagfüveknek, hogy ne épüljön oda egy hatalmas betondzsungel, amely felborítana minden egyensúlyt, ami csak létezik (ph, helyi élet, állat, növény, stb.). csupán zárójelben pettingelek újfent a gondolattal, vajon mekkora mozgásteret ad az önkormányzatnak a terület adásvételi szerződése, vissza lehetne-e esetleg venni ezt a bedőlt és benőtt területet? nekünk szebben (és jobban) virágozhatna, mint az elszállt tervek álmodóinak.

nincsenek hát könnyű helyzetben a balatoni települések vezetői, mert nem csak keszthelyen, hanem zamárdiban, balatonfüreden és badacsonyörsön is megitták a levét az scd group és a háttérből irányító, titkos milliárdosok játékának (több gazdasági portál a simicska-csányi-demján triót sejti a három betű mögött). a kár egyelőre felbecsülhetetlen, a honfoglalósdi vége megjósolhatatlan. kicsit úgy érzem, úgy jártunk a balaton-parttal, mint pelikán elvtárs a magyar naranccsal. nem, ez cseppet sem savanyúbb, de még csak nem is sárgább. csupán ellopták tőlünk. 

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása