akik sokat markolnak és még többet visznek

hétfőn azért kiderült, nem csak a belvárosban lehet nem várt zsákutcákba futni. a keszthelyi tv fogadóóra műsorában ruzsics ferenc többet nézte a földet, mint egy főtéri munkás egy hét alatt összesen. bár mindig rendesen felkészítik - ezért is tűnhet el olykor napokra a hivatalából -, a félórás beszélgetés 25. percében "...háátőőőő... igen..." (24:30-nál az ominózus jelenet) válaszával a teljes összeomlás szélére került a város gazdája. nehéz kérdéseket kapott a nézőktől (egy párat tőlem is, és egy adásba is került), valójában a válaszok voltak nehezek. mert a város és vezetőinek helyzete talán még ennél is nehezebb.

jóformán már csak a keszthelyi bölcsődékben és óvodákban nem téma a fő tér. néha azért elcsendesednek a morgások, ezt meghallva elszenderednek a munkások, majd felocsúdva hirtelen újra téma lesz a város közepe, naponta jönnek a hírek, hogy kopasz fa érkezett oda, magányos kútelem ide. aztán már a főépítész motyog valamit érthetetlenül a tévében, közben mutogat a mélybe, sejtjük jól, szökőkút lesz majd ott valamikor, ha mindennek vége.

szóval kellett ide ez a városrehabilitáció. kellett, csak nem így és tán nem most. de megdorgálja a balga nézőt és a hitetlen polgárt a gazda, hogy 2006-ig az volt a baj, hogy nem épült itt semmi, most meg az a baj, hogy így és ennyi. mert hogy füreden készül is a belváros, meg siófokon is vízpart, de nyugodtan tessék még idetenni budapestet, nagykanizsát, sopront és még a térképről megannyi nevet, ahol a közgép mint egyszemélyes versenygyőztes (konzorciumban persze) építkezik, és visz mindenhol mindent.

röviden a közgépről: az elmúlt 2 évben szinte csak ők indultak a keszthelyihez hasonló, vagy annál sokkal nagyobb és egy-két kisebb városfejlesztés közbeszerzésén versenytársak nélkül, személyre szabott kiírással (utóbbiért épp az unió készül megbüntetni a fővárost és az 5. kerületet). 2010 óta már több mint 200 milliárdos megrendelésnél járnak. ennél sokkal bővebben és átfogóbban a magyar narancs foglalkozik a közgéppel, annak politikai viszonyával és munkáival

 

KÖZGÉP referenciafilm from Magdi Szinovszki on Vimeo.

a közbeszerzések pirosheteséhez a legfelsőbb szintekről kellettek kapcsolatok, ezekről elég sokat énekelt az utóbbi hetekben a sajtó. (az orbán-közeli oligarchákról ír a reuters - átlátszó.hu: az mfb 34 milliárdos gigahitelt nyújtott a közgépnek - milliárdos útépítési tendert nyert a közgép - és még lehetne folytatni) mindezek ismeretében furcsának hat, vagy mondjuk így, gyermekien naiv, esetleg szándékosan hamis lehet az a polgármesteri hozzáállás, hogy "a munkájukról eddig én csak jót hallottam". ne csodálkozzunk hát, hogy őket választották. igen, ott vannak, csak ez sajnos nem így működik, és ezt a polgármester is tudhatja. lehet, hogy nem a város végezte el a közbeszerzési eljárást, hanem a veszprémber, aki úgy írta, ki ahogy, de ahogy nekik is szabadott. ha végignézzük a magyar narancs listáját, 2 éve az állam csöcsét szívó közgép nyergesék az egyeduralkodók a városrehabilitációk terén. nyilván erről nem keszthelyen döntöttek, de a szomorú szenvedői és a haszontalanság élvezői mi vagyunk és gyerekeink lesznek. (már amennyiben ide születnek.)

jól mondta az interjúban ruzsics, valóban olyan a város (és vezetése), mint az állatorvosi ló. sőt, náluk állatorvosibb ló nem is nagyon létezik. az egész nyáron féltve őrzött és félve rakott "távol-keleti" köveket "keresztbe-kasul teleolajozta a kivitelező teherautója", a kockaliget eddig csak a látványrajzokon nőtt, a lassan félévet csúszó főtérépítő a várossal fizettetne kötbért(!), és erre jöhetne még egy uniós bünti, amitől bár a polgármester nem fél, de attól még létezik a veszély. (ahogy budapest és az 5. kerület is szorulhat a közgép konzorciumi partnere miatt...) és e nagyrészt a városon nem múló hibák mellé még szerencsétlen kommunikáció is párosul.

szegény ruzsics mindig éppen akkor kukkant bele a főtéri maszatolók munkanaplójába, amikor meglátja őt egy kamera, mindig pont aznap ír levelet a kivitelezőnek, amikor a szája elé dugnak egy mikrofont, és az állandó alapüzenetet is már annyira keveri, hogy képes bődületes marhaságot is összehordani. "az új fő térnek közvetett hozadéka soha nem lesz (...) közvetett haszna bizonyára lesz. (...) ha a turisták száma növekszik, a belvárosi kereskedők haszna nő, több bevétele lehet a városnak emiatt. de a fő térnek közvetlen haszna soha nem lesz." dehogynem, idővel lesz. majd akkor, amikor már bánni fogjátok, hogy felsőbb utasításokra belevágtatok ilyen városkicsinálós melókba. ez nem a ti hibátok, hanem a rendszeré. csak az a baj, hogy ti is működtetitek azzal, hogy leszegett fejjel, némán dolgoztok a számotokra ismeretlen és arctalan - nevezzük mi is így - oligarchákért egy számotokra is ismerős és kedves arcú város ellen. helyzetetekből adódóan nincs erőtök, lehetőségetek álljt és nemet mondani, és emiatt frusztráltak vagytok, ez érthető. de ez sem csak a ti hibátok, viszont ez sem ment fel benneteket. még akkor sem, ha a "lakosság iránti bátorítással a hátatok mögött" indultatok a belvárosi rehabilitációs pályázaton.

dicsőített és kiimádkozott rendszeretek vesztesei vagytok. a kezek, amelyekről azt hittétek, értük, nekik dolgoztok, egyre kevésbé tartanak már benneteket. és pottyanni fogtok akkor, amikor ők akarják, és úgy, ahogyan ti nem akarjátok. az általatok is magasztalt közgép pedig nem az országot építi, hanem saját magát és ezt a kizsákmányoló, visszaosztó, pénzelfolyató rendszert. hogy a keszthelyi olajfoltos járólapokkal, a láthatatlan kockaligettel és a szökőkút hamvvedrével mi lesz, az fent senkit sem érdekel, csak minket.

(az idézetek április 2-án a keszthelyi tv fogadóóra c. műsorában hangzottak el ruzsics ferenctől. a fotó a polgármesterről a tévé felvételéről készült.)

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása