kastély ipari park jó lesz nem kell félnetek

a kastély örökös(nek gondolt) ura és keszthely örökös(nek gondolt) alpolgármesterének küzdelme hamar eldőlt. a lefújás előtti percben lőtt gólt pálinkás róbert a magyar nemzeti vagyonkezelő passzából, és bújhatott a hőn áhított bársonypapucsba. a multik pedig bújhatnak a hőn áhított kastélyparkba, a nokiadobozos milliók pedig pálinkásék zsebébe czoma - pálinkás 2-3

az alpolgármester győzött, de ki nyer vele?

"indoklás nélkül menesztették a keszthelyi kastélyigazgatót, aki 27 éve vezette a múzeumot. utódja a helyi fideszes alpolgármester lesz." röviden ennyi volt a hír, ami az elmúlt napokban bejárta a sajtót, és rég nem látott médiaszereplést adott keszthelynek. ismerem annyira czoma lászló felkészültségét és emberi mivoltát, hogy tiszteljem, és ismerem annyira alpolgármester úr helyi politikai munkásságát, hogy ne szeressem, azonban czoma úr menesztése miatti értetlenségét nem értem, pálinkás racionális érveit viszont igen.

azonban tény, nem túl elegáns és nem túl európai bárkit is kinyírni az indoklás nélküli fejezhetőség utolsó perceiben. de ugyanakkor tény az is, van, lehet igazság mindabban, amiket az új igazgató a szűzbeszédében elmondott. a gazdálkodási és látogatottsági adatok holmi halandó városlakó és turista számára láthatatlanok, épp ezért is azt ekéztem korábban, ami az avatatlan szemeknek látható, és épp oly bosszantó, mint a számok kusza sora.

a festetics-kastély sokat fejlődött az elmúlt 27 évben, többet mint a város. de alkatához, lehetőségeihez képest még többet fejlődhetett volna (a városról nem is beszélve). pálinkás a kezdeti ostorcsapkodás és az adatokkal való sokkolózás után a helyi tévében már arról beszélt, "jó irányba elindított, jól működő múzeumról van szó". (nofene...) majd felvázolta leendő egyéves regnálása rövid, a nagyfőnökök (mnv zrt.) által is elvárt forgatókönyvét: "picikét újuljon meg a kastély, legyen picikét más szemlélet, és legyünk picikét látógatóbarátabbak". péntek délelőtt aztán szélesre tárta a kastély kapuit a városlakók előtt is, hogy valóban a városért legyen a kastély, a kastély pedig lehessen nyugat-dunántúl kulturális központja. legyen így, ez a minimum.

ki megy majd be?

azt viszont már csak halkan merem remélni, hogy pálinkás ezzel egyidőben még picikére sem fogja nyitni a kastély hátsó kapuit a politikai és befektetői lobbiknak, mutyiknak. a bársonypapucs elfoglalásával most kiváló alkalom és lehetőség nyílik, hogy az örökös keszthelyi alpolgármesteren és a kastélyon keresztül a város a saját, jól elszaladt adósságát próbálja rendezni a pályázatokon érkező százmilliókból. hogy innen tömködhessék azokat a lyukakat, amelyeket például a fő téri sikerberuházás, vagy a városüzemeltetési bravúrok ütöttek keszthely költségvetésében. a saját zsebek tömködéséről (pl. az angolnás telepi szállodapuccsnál) nem is beszélve.

pálinkás több fórumon is elmondta, ne legyen önjelölt hercege, kastélyban lakó helytartója a múzeumnak (ellenben ő marad továbbra is alpolgármester, önkormányzati képviselő, stbstb.). ez nagyon is így van, ne legyen. ahogyan ne legyen az új kastélyigazgató pártpolitikai mutyik és ipari parkos lobbik kiszolgálója sem, mert most túl nagy a tét. nem csak egy városi múzeumé, egy nemzeti vagyontárgyé, vagy egy európai hírű kulturális örökségé, hanem legfőképp keszthely jövőjéé.

most egy picike hiba is elég lesz a nagy bukáshoz, az elkúráshoz. és azt ti is tudjátok, hova vezet. kell félnetek.

KESZTHELY ép(p)ül

verbális ásónyomok a város testi-lelki épülésére

friss topikok

süti beállítások módosítása